I AMsterdam
2015. január 26. írta: Travelguide.Zsuzsi

I AMsterdam

For English please scroll down

Egy baráti társaságnak éppen kapóra jött, hogy az egyik tag Amszterdamban kapott állást, így „kellemest a hasznossal”  alapon: a látogatás szuper városnézésbe csapott át 2013 októberében.

Ha már a praktikusság versus élmény alapján szervezzük az utunkat, akkor fontos elmondani, hogy Amszterdamba mi a KLM holland légitársasággal mentünk, ahol, ha időben történik a foglalás, akkor amellett, hogy a fapados járatokon olykor tapasztalható kellemetlenségek elmaradnak, az ember nem fizeti oda a nadrágját a repülőjegy árára. Hangsúlyozom azonban, hogy ez mind csak kellő előrelátás és korai foglalás esetén valósul meg. Emellett felhívnám a figyelmet még arra is, hogy ha valaki szemfüles, és regisztrál a légitársaság honlapján, akkor a tagsággal jár például egy díjmentes poggyász feladása is. (Ennek persze utána kell nézni, mert engem ez 2013 októberében érintett, nem tudom, hogy azóta történtek-e változások, de az ügyfélszolgálat biztosan készséggel segít. Nekem is segítettek.) Szóval, ha fenn a csomag, mi meg a gépen, már nagy baj nem lehet. Jó, persze azért épségben landolni sem árt.i-zd3bms9-xl.jpgNekünk röpke hat vagy hét napunk állt rendelkezésre, hogy bevegyük a holland kikötővárost. Mondanom sem kell, hogy mindenre természetesen nem elég, de egy hangulati képet, egy kis szeletet már ennyi idő alatt is enged magából mutatni az Amstel folyó városa.i-wqrwlc6-xl.jpgHogy folytassam a sort a praktikusság és kényelem mezsgyéjén, ha valaki több napos, kifejezett turista céllal indul útnak a holland nagyvárosba, akkor mindenképpen javaslom neki az AMSTERDAM CARD megvételét. Ezt 24, 48 és 72 órai időtartamra lehet venni, aminek az a különlegessége, hogy a város ÖSSZES tömegközlekedési járművére díjmentességet biztosít, amellett, hogy jelentős számú múzeumban szintén ingyenes vele a belépés, illetve további múzeumokba, eseményekre százalékos kedvezményekre jogosít.

i-spsbskv-xl.jpgA továbbiakban én a mi utazásunk pontjait fogom részletezni.

Örülünk, Vincent?

Az egyik kedvezményes jegyvásárlás a világhíres Van Gogh Múzeumot is érintette, így ezt a lehetőséget is kihasználtuk. Ugyan már reggel 9-kor több méter hosszú sor állt a bejárat előtt, azért a kedvünket nem szegte a várakozás. Némi elcsigázott perc (lehet, hogy óra is volt, erre már nem emlékszem) után végre bejutottunk. És itt most mindenkit megkímélnék a művészettörténeti elemzéseimtől, ugyanis sem szakértő nem vagyok, sem rajongó, viszont laikus műkedvelőként elmondhatom, hogy tényleg nagy hatással vannak az emberre Van Gogh művei. Amellett, hogy a látogatók száma igen nagy volt, a nagy terek lehetővé tették, hogy ne csak sorban álljunk egy kép előtt, és gépiesen haladjunk, hanem ténylegesen és viszonylag kényelmesen meg tudtuk nézni a művek nagy részét. A kisebb százalék pedig azért maradhatott már el, mert a lábaink és a figyelmünk kevésbé bírta a megterhelést. Így én nemcsak kifejezett képzőművészet-kedvelőnek vagy Van Gogh-rajongónak ajánlom a kiállítást, hanem mindazoknak, akik kíváncsiak egy nagy hatású festő műveire.i-mdcpgrr-xl.jpg

Scheepvartmuseum

A Holland Tengerészeti Múzeum is az „ingyen-múzeumok” között volt, így azt is felvettük a listára. (Lábjegyzetként szúrnám be, hogy itt az ingyen-múzeumozásos Amsterdam Card-os történet nem kifejezetten a „nézzük meg, mert ingyen van” stílust képviseli, hanem tényleg elég sok olyan múzeum van a listán, amit szívesen megnézne a turista, és ha nem egy egész hónapot tölt kint, akkor egy hét éppen hogy elég a megtekintésükre... szóval Amsterdam Card-ra fel! ;))

Ebben a múzeumban sajnos csak kevés időt tudtunk eltölteni, mivel későn indultunk, és ha jól tudom csak 17 óráig volt nyitva, így összesen másfél óránk jutott a körbebarangolásra. Na, és akkor itt most intenék minden kedves jövendőbeli utazót és élménytársat, hogy NE ennyi időt szánjon rá. Mi ugyanis a négy szárnyból csak kettőt láttunk. Ami engem kifejezetten lenyűgözött, hogy interaktív kiállításról beszélünk, ugyanis a leírások mellett voltak kipróbálási lehetőségek is. (Egy konkrét példaként: a rabszolga-kereskedelemről szóló helyiségben volt egy szavazási rész is, ahol a látogató maga nyomhatta meg a gombokat.) És arra is felhívnám a figyelmet, hogy a kültéren felállított Kelet-Indiai Társaság East Indiaman nevű hajótípusának egy pontos mását semmiképpen se hagyja ki a látogató: a Társaságról való információk mellett, magába a hajózás tudományába is bepillantást nyerhet.i-g9nzwhn-xl.jpgNEMO, avagy csodák palotája holland módra

Ha a NEMO múzeumot látatlanban szeretnénk elképzelni, akkor a magyarországi Csodák Palotájának egy kicsit „felturbózott” változatára kell asszociálnunk. Ha csupán egy szóval szeretném jellemezni, akkor azt mondanám, hogy lenyűgöző. És nem olyan elcsépelt, „illik mondani” lenyűgöző, hanem tényleg bámulatos képét adja vissza a tudománynak és a technikának. Fontos megjegyezni, hogy természetesen itt is minden interaktív, és aki szereti a tudományokat, vagy szimplán csak kíváncsi természet: mindenképpen látogasson el ide is, ha Amszterdamban jár.i-7gxtdht-xl.jpgHajótúra Észak Velencéjének kanálisain

A már oly sokszor emlegetett Amsterdam Card az ingyenes múzeumi belépések mellett különböző eseményekre is belépést tesz lehetővé. Ilyen például egy hajótúra a kanálisokon. Ha jól emlékszem olyan 1 vagy 1,5 órás időtartammal kell számolni, viszont amellett, hogy a hajózás maga is izgalmas élmény, a hajóúton tulajdonképpen egy városvezetést is kapunk, ugyanis egy rádiós füles használatával az út alatt folyamatos információt kapunk a mellettünk elhaladó épületekről, terekről, helyekről.i-d5cxqds-xl.jpgA fenti leírások csupán csak egy halvány kivonatát jelzik Amszterdam pezsgésének és látnivalóinak. Voltunk még az Amsterdam Ajax Aréna Tour-on, a Tulipánmúzeumban és a Sajtmúzeumban is (bár ezek úgy érték meg, hogy a kártyában benne volt a belépőjegy áruk: elég kicsik és kevésbé mutatósak, persze ha valakit épp kifejezetten a tulipánok vagy a sajtok érdekelnek, akkor mindenképp nézze meg).

Apropó sajt: Hollandia természetesen a sajtok hazájának is tekinthető, és ízletesebbnél ízletesebb, különlegesebbnél különlegesebb sajtokkal találkozhat az odautazó. Szerencsénk volt, ugyanis épp sikerült egy olyan sajtbemutatót elcsípnünk a Reypenaer Cheese Tasting Room-ban, ahol külön borral történő sajtkóstolás és kielemzés is volt. Ha valaki szereti a sajtokat, akkor semmiképpen se hagyja ki ezt az élményt (ennek az árát azt hiszem nem tartalmazta a „mágikus” kártya, de az élmény miatt megéri rászánni a költséget.)i-m3hvvd2-xl.jpgTovábbá, ha valaki a Heineken gyártását szeretné jobban megismerni, akkor semmiképpen se hagyja ki a Heineken Experience-et. (Sajnos erről személyes élménnyel nem tudok szolgálni, ide csak a csapat másik fele jutott el.)

És természetesen, akik az erotikáért mennek a holland városba, mindenképpen látogassanak el a Vöröslámpás negyedbe és a Szexmúzeumba is, ahova – csendben jelzem – szintén ingyenes a belépés az Amszterdam Card-dal.

Tipp: I Amsterdam Card

Ne hagyd ki: Van Gogh múzeum, NEMO, Hajótúra

Kapcsolódó linkek: Amszterdami múzeumok, Amszterdam Ajax Aréna Tour, Heineken Experience, Holland Tengerészeti Múzeum, Reypenaer Cheese Tasting Room, Sajtmúzeum, Szexmúzeum, Tulipánmúzeum

A cikkben szereplő összes tartalom (szöveg és képek) szerzői jogi védelem alatt áll, melyek engedély nélküli publikálása, felhasználása tilos és jogsértő.

Fotók: Joó Lajos

Élményeiteket, kalandjaitokat, fotóitokat megoszthatjátok velünk (és mindenkivel)! Beszámolóitokat a travelguide.hungary@gmail.com email címre várjuk.

***

It turned out to be a very good option for a group of friends that one of them got a job in Amsterdam, making this a super trip in October 2013.

If we plan our trip based on practical things versus experiences, then it has to be told we visited Amsterdam with KLM, saving a fortune on flight tickets, especially if booked in advanced. Plus, you save on the occasional discomfort of the budget airlines. Besides this, I would like to bring to your attention, that if you register on the website of the airline, then you can check in one luggage for free. (As always, check this information first as changes can occur. It happened to me back in October 2013, but customer services will help you as they did me.)

We had 6 or 7 days for conquering the Dutch port. I would say that it is not enough time to explore everywhere and see everything, but exploring the city along the Amstel river gives you a small insight about the mood even in this short time.

Continuing my story about the line between practical things and comfort, if you are planning to spend more days in the Dutch city with the aims of a tourist, then I strongly recommend buying an AMSTERDAM CARD. This can be bought for 24, 48 and 72 hours, and gives you free passage on ALL the public transport vehicles of the city, along with free visits into a serious number of museums. You also get included further discounts for other museum and event tickets.

Are we happy Vincent?

One of the discount tickets led us into the world famous Van Gogh Museum, in this way we used this possibility as well. Although there had been a fairly long queue in front of the entrance at 9 o'clock, we remained cheerful before finally entering. And now I would like to spare everyone from my art history analysis, because I am not an expert or a fan, but as a lay person I can tell the works of Van Gogh are really influencing pieces. Besides the fact that there were a huge number of visitors, the big spaces made it possible to look on the paintings relatively comfortably, without any lines in front of the given piece of art. I personally would not recommend the exhibition to fine art fans, or Van Gogh fans, but to those who are interested in the art of a great painter. 

Scheepvartmuseum

The Dutch National Museum was also listed among the "free museums”.  (As a footnote I would like to add that the list of free museums with the Amsterdam Card does not represent "let's see it, because it’s for free”, as there are many museums on the list, which are also interesting for tourists, and if they do not spend a whole month there, then a week is only enough for visiting. So Amsterdam Card up yourselves! ;))

Unfortunately we were not able to spend a lot of time in this museum; altogether we had one and a half hours for visiting around. Well, I would like to warn every dear future traveller to NOT spend this much time in here. We saw only two out of the four wings, and what has been a personal favourite of mine, is that it has been an interactive exhibition, because next to the descriptions it was possible to try out things. (A concrete example: in the room about slave trade there was a voting area, where the visitor could press the buttons.) Do not miss the exact copy of the East-India Company's "East Indiaman" ship "set" outside: here you can have a look at information about the Company and about the science of shipping. 

NEMO, or the Palace of Miracles in Dutch style

If you are trying to imagine the Nemo museum, it is easier to associate about the Hungarian Palace of Miracles in a "cooler" edition. If I were to say one word about it, it would be amazing. And not the "trivial" amazing, but it really gives you a marvellous picture about science and technology. Of course everything is interactive here as well, and for those who like sciences or are simply curious about nature: it is a must if you are in Amsterdam.

Ship tour on the canals of the Venice of the North

The mentioned Amsterdam Card not only gives you free museum visits, but you can enter different events as well. One of these for instance is a ship tour on the canal. If I remember well it took around 1 or 1.5 hours, but besides the experience of shipping basically you get a city sightseeing as well, because with the help of a radio earplug you get constant information about the buildings, squares and places passing by. 

This writing gives you only a light abstract of the atmosphere and sights of Amsterdam. We also went on the Amsterdam Ajax Arena Tour, in the Tulip Museum and in the Cheese Museum (these were worth visiting because the entrance fee was included in the Amsterdam Card, yet these attractions are very small and less attractive. Of course if someone is specifically interested in tulips or cheese, then indeed the museums are worth visiting).

By the way, cheese! The Netherlands is considered the country of cheese, and those who travel there will meet really delicious and special kinds of this dairy product. We were lucky because we visited a cheese presentation in thReypenaer Cheese Tasting Room where we were able to taste cheese with wine and then analyse it. If someone likes cheese, then they definitely should take this chance (I do not think the "magic card" involves the price of it, but because of the experience it is worth paying for it.)

Furthermore if someone wants to have a closer look on the manufacturing of Heineken: Heineken Experience is a must. (Unfortunately I cannot give you personal experience about this as only half of the team were able to get there.)

Those who are visiting the Dutch city for erotica, they should absolutely have a look at the Red Light District and the Sex museum, where there is also free entry with the Amsterdam Card. 

© Copyright of Travel Guide Hungary, 2015. All rights reserved.

Photos by: Lajos Joó

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr847049709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása