Kultúrsokk-A sárga ruhás lány/Culture shock-The girl in the yellow dress
2015. február 03. írta: Travelguide Hungary

Kultúrsokk-A sárga ruhás lány/Culture shock-The girl in the yellow dress

For English please scroll down

Újabb remek poszt a sárga ruhás lánytól, ezúttal arról, hogy hogyan lehet átvészelni a kultúrsokkot, vagyis azt a rengeteg hatást, ami egy új, eltérő és furcsa szokásokkal bíró országban éri az utazót.img_3327_fotor.pngForrás/Source: A sárga ruhás lány

A kultúrsokk fogalma sokunk számára rémísztő. Aki még nem esett át rajta, az nem tudja mennyire megviselheti az embert. Lényegében azt jelenti, hogy egyik országból vándorolva más hatások érnek: mások a szokások, az emberek, az ételek, és még nagyon sok minden. Elmondom én hogy látom ezt.

Emberek

Országonként mások az emberek, és a viselkedésük is maguk között vagy a túristák felé. Lehet, hogy egy országban csak mosolygós emberekkel találkozol, egy másikban meg mindenki át akar verni, vagy csak egy sétáló ATM-et látnak benned. Előre nem lehet kiszámítani, hogy hol, mi vár.

Pénz

Már épp megszoktad, hogy mennyi az átváltás, hogy minek mennyi az értéke helyi valutában számítva, mikor kezdheted elölről az egészet egy teljesen új helyen. Időbe telik, amíg megtalálod, hogy hol olcsó enni, vagy hol szállj meg. És általában kiderül, hogy mindig van olcsóbb, mint amennyit kezdetben fizettél.

Közlekedés

Az egy dolog, hogy Ázsiában káosz a közlekedés, de a járművek, vagyis a tömegközlekedésre szolgáló eszközök is mások lehetnek, vagy lehet, hogy nem is léteznek. Egy csendesebb ország után kifejezetten zavaró lehet, ha olyan helyre mész, ahol megannyi motorbicikli vagy dudáló autó rontja meg a nyugalmad, vagy adott esetben csak hajóval tudsz közlekedni heti kétszer például.

Technika

Egyes országokban fejlett a technika, például okostelefonokat látunk mindenkinél a metrón, a másik országban még metró sincsen és a jó öreg Nokia telefonokat használják. Wifi nagyvárosok kivételével nincsen, ott is elég rosszul működik, vagy jó előre kell kalkulálni a költségvetést, mert sok helyen nincs ATM. A kártyás fizetésről pedig még hírből sem hallottak. 

Ételek

Sok ország gasztronómiai paradicsom, másokban pedig napokon keresztül ugyanazt eszed, mert mondjuk vegetáriánus vagy, ők meg nem, és nincsenek is felkészülve. Valahol oké az utcán enni, máshol inkább kerülendő. Gyakran a gyomornak is idő kell még átáll az új helyre, főleg, ha az ország ételei csípősek, még a nem csípősnek titulált ételek is.

Szokások

Akár etikettről, akár utcai viselkedésről van szó, vagy öltözködésről, országonként más és más szokások, szabályok vannak. Ehhez is idő kell, míg egyiket megszokod a másik után.

Időjárás

Melegből hidegbe, hidegből melegbe. Fel kell készülni megfelelő ruhával. Ide sorolom azokat a nagyvárosokat is ahol valamilyen oknál fogva azt gondolják, hogy hullaház hőmérsékletet kell csinálni a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Hiába izzadsz az utcán, ha egy kávézóba betérve halálra fagysz.

Higiénia

Más a wc, iható vagy nem iható csapvíz, kosz az utcán, éttermekben, buszon.

Hogyan lehet csökkenteni a kultúrsokkot? Szerintem nem lehet. Szerintem lehetetlen felkészülni arra, ami vár ránk egy ismeretlen országban. Egyetlen megoldást találtam ami nekem bevált: átvészelni. Az első pár napban pihenni, megfigyelni, átadni magunkat az újnak, szépen lassan, nem megerőltetve a napot mindenféle programmal. 3-4 nap után jobb lesz. Azokat a dolgokat kell ilyenkor tenni, amelyek boldoggá tesznek. Ha ennél egy jó mekit, akkor azt. Ha inni egy jó kávét, akkor azt. Ha egész nap aludniál a parkban, akkor azt. A városnézés megvár.

E sorok írója épp kultúrsokk alatt áll, miközben ezeket a sorokat gépeli...

Copyright © 2015, A sárga ruhás lány.

A vele készült interjút elolvashatjátok a Travel Guide Hungary-n, vagy követhetitek mindennapjait itt.

***

Here is another great post from the Girl in the yellow dress, this time about how to get through the culture shock that effects the traveller in a new country with different and strange habits.

Culture shock is terrifying for many of us. For those who have never experienced this, are unaware of how tiring it can be. In nutshell it means, that during travelling from one country to another, you are affected by lots of different people, habits, foods and conditions. Let me tell you how I see it.

People

People and their behaviour with tourists are different in each country. You may find cheerful people in one country and rude ones in another. It can’t be known in advance, what awaits you in a new place.

Money

You already know the value of goods and able to convert the local currency to yours, when you can start everything from the beginning in a new country. It also takes time to find the cheapest places in each city and know where to eat and stay for good price. Usually it turns out that there is a cheaper place than you hired the first time.

Transport

Transport in Asia is a chaos! In addition, public transportation vehicles are very different than in Europe. Coming from a relatively calm and silent country this can be a really disturbing place, where there are lots of motorcycles and cars, or that you can travel only by ship – twice a week.

Technology

In some countries the technology is really modern, but in others there isn’t wireless connection, ATM’s and you can’t pay by card at all.

Food

Some countries are a gastronomic paradise, whereby others don’t have tasty foods at all. Some places you can try street food, in other places it’s not suggested. Your stomach also needs time to prepare for the new tastes and spices, mainly if the country’s foods are chilli, and those ones too, which are declared ’non chilli’.

Habits

You need to consider the etiquette and the dress code in a different country.

Weather

From hot weather to cold, from cold to hot, don’t forget to pack suitable clothes.

Hygiene

Be prepared for different types of toilet, drinkable or non drinkable water and dirt on the streets. 

How to reduce the culture shock? No way, I think. You can’t be prepared for those things which are waiting for you in a new country. The only solution I found which works for me: get on with it and get through it. In the first few days have a rest and do what you like. Sleep, observe, walk, it doesn’t matter if you eat at McDonald’s instead of a local restaurant. Sightseeing can wait.

The writer is in culture shock while typing these words...

© Copyright of the Girl in the yellow dress, 2015. All rights reserved.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr397105127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása