Forralt bor és mézeskalács illat Pozsonyban/Mulled wine and gingerbread scent in Bratislava
2014. december 18. írta: Travelguide Hungary

Forralt bor és mézeskalács illat Pozsonyban/Mulled wine and gingerbread scent in Bratislava

For English please scroll down

Ha karácsonyi vásár, akkor irány Bécs! Nos, nem egészen. Bár valóban a bécsi vásár az egyik legszebb és leghíresebb Európában, de ha az elmúlt három adventet ott töltöttük, ideje kipróbálni valami mást. A szomszédos országok szerencsére bővelkednek hangulatos városokban, melyek nem csak hogy ünnepi díszbe öltözve még szebbek, de Bécshez hasonlóan az ide tervezett karácsonyi túrák is megjárhatók egy nap alatt. Graz, Pozsony, Zágráb, Ljubljana, Salzburg – mindegyik jó választás. Nézzük, hogy milyen a karácsony-láz az egykori magyar koronázó városban.bratislava-img_2509-web-xl.jpgFotó/Photo by: Miroslav Petrasko

Pozsony alig 200 km-re van Budapesttől, így mindössze kétórányi autózás után belevethetjük magunkat a vásári hangulatba. A vásár helyszínei a Fő tér, a Ferencesek tere és a Hviezdoslav tér. A fabódék pultjain és a régi városháza udvarán főként kézműves termékek találhatók; kerámia-, fa-, üveg-, és textiltermékek. Ha valami egyedit szeretnénk vásárolni, érdemes keresni a Történelmi Kézművességi Egyesület mestereinek különleges termékeit is. Közvetlenül karácsony előtt kiegészítve az ünnepi kínálatot megjelennek a vásárban a ponttyal teli kádak és a karácsonyfák.

Mint minden vásárban, Pozsonyban is kóstolhatunk hagyományos nemzeti ételeket és italokat. A legnépszerűbb a káposztaleves, és a látogatók szeme előtt elkészített hús- és halételek. Az édességek közül a legkedveltebb az ostya, a laska, a mézeskalács, a forró grog, a puncs és a karácsonyi méhsör. Mindezek mellett a szervezők egész decemberben műsorokkal, programokkal várják az ide látogatókat.61c0318fec41db1531609acbbf65f9e1.jpgFotó/Photo by: Marek Ševc

If we talk about Christmas Fairs, we think Vienna! Or do we? Although the Vienna Christmas Market is one the most famous and beautiful in Europe indeed, but as we spent the last three Advent there, this year is the best occasion to try something else. Neighbouring countries are abound with charming towns, which are not only beautiful in the holiday period, but Christmas tours to there from Hungary, take only a maximum of one day as with Vienna. Graz, Bratislava, Zagreb, Ljubljana, Salzburg – all of them are a good choice. Let’s take a look on the Christmas fever in the former Hungarian Coronation city.

Bratislava is about 200 km from Budapest, so we can dig into the Christmas mood only after a two-hour long car journey. The locations of the Fair are the Main Square, Franciscans Square and Hviezdoslav Square. On the stalls’ counters and in the yard of the old city hall there are mainly artisan products: ceramics, wood, glass and textile products. If we intend to buy something individual or unique, it is worth seeking out the products of masters from the Historical Handicraft Association. Just before Christmas, complete the Fair’s offers with displayed Christmas trees and tubs with full of carps.  

As in the other Christmas Fairs, we can taste national foods and drinks. The most popular is the cabbage soup and the fish and meat dishes, which are prepared in front of the visitors. Among sweets the most popular ones are gingerbread, hot grog, punch and the Christmas mead. In addition, organizers make programmes to the visitors.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr796973667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása