Karácsonyi finomságok a világ körül/Traditional Christmas foods around the world
2014. december 24. írta: Travelguide.Csilla

Karácsonyi finomságok a világ körül/Traditional Christmas foods around the world

For English please scroll down

Szenteste minden nemzet asztalára a legfinomabb és legkülönlegesebb ételek kerülnek. Míg mi beiglit készítünk, az amerikaiak pekándiós pitét majszolnak, a mexikóiak kukoricaháncsba tekert tortillával készülnek, a lengyelek pedig 12 fogást esznek végig.  Íme néhány ínycsiklandozó karácsonyi fogás a nagyvilágból.

Most nations keep their most delicious foods for Christmas Eve. While Hungarians prepare Beigli, Americans eat Pecan pie, Mexinans create Tamales and Poles eat 12 dishes. Here are some of the world’s most mouth-watering holiday dishes!

Olaszország – Roccoco keksz/Italy – Roccoco biscuit

A híres olasz gasztronómia az ünnepi édességek terén is tud nagyot alkotni. Olaszországban a karácsonyi menü tartományonként eltérő, de a Roccoco kekszet szinte mindenhol fogyasztják. Az édesség lényegében egy kemény mandulás sütemény, amelyet étkezéskor vörösborba mártogatnak.

The famous Italian gastronomy can produce great sweets as well. The Christmas menu in Italy could be different in each territory, but the Roccoco biscuit is popular everywhere. It’s a hard almond cake, which is soped into red wine before eating.

Mexikó – Tamales/Mexico – Tamales

A pepecselős, időigényes Tamalest a mexikóiak különleges alkalmakra, főleg karácsonyra tartogatják. A kukorica alapú tésztába marha vagy sertés húst töltenek, az egészet kukoricahánccsal vonják be, majd gőzölik.  A hagyományos Tamales elkészítése gyakran egész napos munkát jelent a háziasszonyoknak.

The labour intensive and time consuming tamales are usually saved for special occasions, especially Christmas. Made from masa, a corn based dough, they are stuffed with shredded beef or pork before being steamed in corn husks. It’s traditional for the women of the family to get together to make the tamales, which sometimes is an all day ordeal.

656ef587f6d5a8e234fdd80bb570fc2e.jpg

Forrás/Source:http://www.bhg.com/

Lengyelország Hal leves/Poland – Fish soup

A hagyománytisztelő lengyelek szenteste 12 fogást esznek végig. A menü egyik legfontosabb része a hal leves, melyet általában pontyból vagy heringből készítenek. A halételeket leszámítva a vacsorasor tradicionálisan húsmentes.

The traditional Polish menu contains 12 dishes. The most important part of the Christmas dinner is the fish soup, which is usually made from herring or carp. Apart from the fish dishes the Christmas dinner is meat free.

Egyesült Államok – Pekándiós pite/United States – Pecan pie

Az országszerte népszerű Pecan pie valójában délről származik. Az édes pitét főleg cukorral és pekándióval töltik meg, de az igazán édesszájúak juharszirupot és mézet is tesznek bele. Ha egy adag fagylalt vagy tejszínhab is kerül a tetejére, a desszert tökéletes.

Although typical all over the U.S., pecan pie originates from the South. This sweet pie filling is made primarily from sugar and pecans, but sometimes with maple syrup or honey. Adding a dollop of ice cream or whipped cream completes the sugary perfection.

e5893391ba64483891ae2d47720e1a21.jpg

Forrás/Source: http://www.discoveramerica.com

Franciaország Bûche de Noël/France – Bûche de Noël

A leghíresebb francia ünnepi étel, a karácsonyi fatörzs egy édesség. A fatörzsre emlékeztető piskótatekercsbe vajas krémet vagy lekvárt töltenek, néha pedig gyümölcs-kompóttal és csoki reszelékkel is megtömik.

yule log cake or Bûche de Noël is a traditional dessert in a festive shape. Formed to look like a log, the sponge cake is filled with buttercream frosting or jam, then rolled and decorated. Some varieties include meringue, fruit compote and/or shaved chocolate.

Magyarország – Halászlé, káposzta, bejgli/Hungary – Fish soup, stuffed cabbage, beigli

A hagyományos magyar menü három legfontosabb étele a halászlé, a káposzta és a bejgli. Ezek variációi, illetve a hal különféle változati lehetnek az ünnepi asztalon.

The three most important dishes of the traditional Hungarian Christmas menu are fish soup, stuffed cabbage and beigli. Variations of these and the different versions of fish can be put on the festive table. Beigli is the most popular Hungarian dessert at Christmas. The cake is filled with nuts, raisins and poppy cream.

72b2baed3e47389e7bd95f660f1f9360.jpgFotó/Photo by: elinor04

Németország – Kartoffelpuffer/Germany Kartoffelpuffer

A karácsonyi vásárokban is népszerű Kartoffelpuffer egy krumplis, hagymás, fűszeres palacsinta, amit almaszósszal vagy karamellizált mandulával fogyasztanak.

A popular dish to grab at a German Christmas market, ‘Kartoffelpuffer’ is a German-style potato pancake. These pancakes are made by frying up a batter of grated starchy potatoes, onions and spices. They are served with a variety of sides like apple sauce or sugar roasted almonds.

Anglia – Christmas Pudding/England – Christmas Pudding

Az amerikai pudingtól eltérően ez az édesség sokkal inkább sütemény, mint egy krémes-habos desszert. A tökéletes Yorkshire Puddingot időben kell elkezdeni készíteni, akár egy évvel a nagy nap előtt! Az alapanyagok marhafaggyú, szárított gyümölcsök, dió és citrusok. Ha kész, hűvös helyen tárolják karácsony estig. Tálalás előtt tejszínes krémmel díszítik.

Unlike American pudding, this dish is more like a cake than a creamy concoction. Preparations for making the perfect Christmas pudding begin early, sometimes even a year before the actual date! Dried fruits, nuts and citrus go into the thick mixture. If it is being stored it should sit in a cool, dark, dry place until ready to be consumed. A serving of cream, brandied butter or custard is placed on top to complete the dish.

72e20c05ce6b15ba42d01ccd4628f548.jpg

Forrás/Source: http://www.sainsburysmagazine.co.uk/

Svédország  Lutfisk/Sweden  Lutfisk

A svéd ünnepi asztal legfontosabb kelléke a karácsonyi sonka mellett a Lutfisk. A vajas-hagymás pácolt pontyot vajas-fehér szószos krumplival fogyasztják.

The most important foods of the Christmas table are the baked Christmas Ham and the Lutfisk, the onion-butter marinated carp with butter white sauce potato.

Quebec – Tourtiere

Ez a kiadós húsos pite a francia kanadaiak kedvenc ünnepi étele. A vajas tésztát bármivel meg lehet tölteni; apróra kockázott marha-, borjú-, sertés- vagy akár vad hússal. A pite annyira jó, hogy az üzletek manapság már egész évben kínálják, persze karácsonykor minden finomabb.

This hearty meat pie originating in Quebec is a holiday favourite for many French Canadians. Covered in a buttery pastry crust, the filling can be anything from finely diced beef, veal, pork or even wild game. Some say it’s so good that the grocery stores decided to offer it year round. Of course, everything tastes better at Christmas time.c6c9d952132c6e8e9c7c11761e365364.jpg

Forrás/Source: http://www.bonappetit.com/

Európa-szerte – Forralt bor/Most of Europe – Mulled wine

A forralt bornak nagy divatja van Európában, így Magyarországon is. Különösen a karácsonyi vásárok kedvelt itala, hiszen nincs is jobb módja annak, hogy felmelegedjünk, mint meginni egy pohár forralt bort. A jellemzően vörösborból készült italt fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs mag, citrus és cukor) ízesítik.

For many people across Europe, there’s no better way to warm up than with a glass of mulled wine. Typically, red wine is stewed with spices such as cinnamon, cloves, star anise seed, citrus and sugar. Made at home to drink around the fire, you can also buy mulled wine at Christmas markets or on street corners in city centres during the cold winter months.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr956963055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.