„Ha Rómában vagy, tégy úgy, mint a rómaiak” - 8 hasznos tipp olaszországi utazáshoz/8 travel tips for Italy
2015. január 16. írta: Travelguide Hungary

„Ha Rómában vagy, tégy úgy, mint a rómaiak” - 8 hasznos tipp olaszországi utazáshoz/8 travel tips for Italy

www_etsy_com.jpgFor English please scroll down

Mint minden országnak (és persze városnak), Olaszországnak is megvan a maga saját, egyedi ritmusa, melyet nem árt megismerni, ha ide tervezzük vakációnkat. Az itáliai életérzés átéléséhez elengedhetetlen, hogy legalább néhány tippet megfogadjunk az alábbiak közül.

1. Tervezd meg a városnézést!

Akár tömegközeledéssel, akár autóval közelíted meg a kiszemelt látnivalókat, érdemes felkészülni a helyi közlekedési viszonyokra. Időt és pénzt spórolhatsz meg, ha előre eltervezed mikor, hova és mivel mész. A legtöbb olasz nagyváros kedvező jegyeket és bérleteket kínál a várost busszal és metróval felfedezni vágyóknak.

Forrás/Source: www.etsy.com

2. Ne légy túlterhelt turista!

Szorítsd észszerű keretek közé terveidet - a saját érdekedben! Rengeteg érdekes hely, múzeum, étterem és üzlet van Olaszországban, amelyek meglátogatására biztosan nem jut idő egy nyaralás alatt. Készíts listát a legfontosabb látnivalókról, és hagyj köztük egy-egy óra szabadidőt magadnak arra, hogy felfedezd az országot a maga varázslatos valójában.

3. Térj le a turista ösvényről!

Olaszország nem csak Rómából áll. Néha térj le a turista ösvényről, és járd a saját utad! Meglátod, rengeteg érdekes dolgot fogsz látni.

4. Ne feledkezz meg a csúcsforgalomról és a sziesztáról!

Mint mindenhol a világon, Olaszországban is elviselhetetlen a reggeli/délutáni csúcsforgalom. A metrót mindenképpen kerüld el ezekben az órákban. Amit szintén érdemes észben tartani, hogy az éttermek ebéd- és vacsoraidőben (délután 1 és 2 óra körül, illetve este 9 órakor) a legzsúfoltabbak, ezért ha teheted, előre foglalj asztalt!

5. Tudj meg többet az ország különböző régióiról!

Ha időd engedi, töltsd el néhány napot vidéken! A regionális különbségek megismerése mellett bepillantást nyerhetsz az igazi vidéki életbe, amely merőben más, mint a nyüzsgő nagyvárosok mindennapjai. A vidéki emberek általában nagyon vendégszeretőek és szívesen mesélnek saját régiójuk különlegességeiről.

6. Csomagolj megfelelően!

Mindig kevesebb holmit pakolj be, mint amiről azt gondolod, hogy szükséged van rá. (Annál is inkább, mert valószínűleg a nyaralás alatt is fogsz vásárolni, amit aztán nem tudsz majd hazavinni.) Figyeld az időjárást és öltözz rétegesen!

7. Vásárolj piacon!

Az olasz konyhaművészet világhírű. Ha egy csipetnyi Olaszországot szeretnél az asztalodra varázsolni, a megfelelő alapanyagok beszerzésével kell kezdened. Hogy hol? Ott, ahol az olaszok is vásárolnak. A piacon. Egy igazi olasz piacon minden friss hozzávalót megtalálsz a vacsorához.

8. Tanulj meg pár szót olaszul!

És használd is! Bár az olaszok többsége beszél angolul, a legbiztosabb módja annak, hogy megnyerd a jóindulatukat, ha a saját nyelvükön szólsz hozzájuk. Minden próbálkozást nagyra értékelnek, a helyes gesztikulációért pedig extra pont jár.

És végül: Érezd jól magad!

***

Before making your trip to Italy, there are a few things you should know.

1. Be prepared for public transportation

Or, if you’re driving, be prepared for Italian traffic. It’s a good idea to read a little about how to get around the city you’re visiting if you want to depend on more than your two feet. Doing some research can also save money as many cities offer a day pass.

2. Have reasonable expectations for where you can go and what you can see

By keeping your travel itinerary within reasonable bounds and leaving free afternoons to wander at will, you’ll find that you can prevent yourself from becoming an overwhelmed tourist. There are too many beautiful cities in Italy and too many interesting sites, museums, shops and restaurants in each of these cities. But before you go, siphon off the most interesting places onto your must-see list, and in the spaces between allow yourself the luxury of discovering Italy as it comes.

3. Get off the tourist trail

Italy isn’t only Rome. Small towns throughout every region are lovely places, and a visit to them is a sure way to see what Italy is really like.

4. Know busy times from slow times

Avoiding the metro at rush hour and the Colosseum on Sunday mornings is a key way to making your trip to Italy more enjoyable. Also good to know is if the restaurant you’ve been dying to try requires reservations. Restaurants are busiest between 1 pm and 2 pm for lunch and the busiest hour for dinner is 9 pm.

5. Learn a little about Italian regions

The regional differences between say Lazio and Campania are a joy to explore and can add depth to your trip to Italy. The best way to discover a region is to stay in an agriturismo, which is most often in the countryside. Agriturismos usually also offer regional fare produced on site, and the owners are often happy to talk about where they live and why it is the best region in Italy.

6. Pack appropriately

The last thing you want to do is to lug a heavy suitcase up a hundred stairs in Amalfi or over the jittering cobblestones of every Italian city. Always pack less than what you think you need, as you will probably do some shopping while you’re here and anything you don’t have can easily be bought. Also watch the weather. Though the temperature remains steadily hot in summer and cool in winter, be prepared for fluctuating weather if you’re coming in autumn or spring.

7. Shop at the markets

Italy is known for its food and part of the pride Italians have for their cuisine comes from its simple ingredients. So what better way to get to know Italian food than to be exposed to its building blocks? At the markets, great bunches of intertwining cicoria (chicory) sit besides pyramids of round artichokes in winter; while in summer the glistening or marbled aubergine and the various coloured fruits will have you salivating.

8. Pick up some Italian

Many Italians speak English, but a sure way to win an Italian’s favour is by speaking a few choice words in their language. Italian is a language of nuance and flourish, traits that are appreciated when foreigners try their hands at them. Extra points are awarded for correct gesticulations!

And finally: Have fun traveling in Italy!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr716976799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása