Záró hétvége a Velencei Karneválon/The last weekend of the Venice Carnival
2015. február 11. írta: Travelguide Hungary

Záró hétvége a Velencei Karneválon/The last weekend of the Venice Carnival

For English please scroll down

A karneválok városában lassan a végéhez közeledik az idei maszkos mulatozás, de az utolsó hétvégére még odaérhet, aki szeretne részt venni az álarcos forgatagban. A karneváli időszakban Velence zsúfolt és méregdrága, de az ide látogatóknak garantáltan a legszebb és legszínesebb farsangi élményben lesz részük.

Bár a karneválok hagyománya 1094-re nyúlik vissza, a "karneválok városa" címet csak a 18. században kapta meg Velence. Az első mulatságokat az ókori görög Dionüszosz ünnepek és a római Saturnaliák mintájára tartották meg. A középkorban tovább éltek ezek az álarcos-jelmezes felvonulások, de már nemcsak a Saturnáliák divatját tartották életben, hanem vallási színezettel is bővültek. Ekkor alakult ki a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak farsang elnevezése, amely - főként az utolsó három napban - a féktelen mulatozás, kicsapongás, a böjtök előtti népünnepélyek ideje volt. A Velencei Karnevál hagyománya húsz éve újult meg, azóta pedig turisták tízezreit vonzza évről-évre a lagúnák városába.

A karneváli hét a galambröptetéssel kezdődik a Szent Márk téren. Ennek hagyománya a legrégebbi mulatságokig vezethető vissza, amikor egy kötéltáncos sétált végig a Campanile és a Dózse-palota között kifeszített kötélen. Ma a papírból készült madarat egy kábel segítségével eresztik le a harangtoronyból, sűrű konfettizápor közepette. Az ünnepségsorozat szintén a Szent Márk téren ér véget, ahol az egybegyűltek leveszik maszkjaikat és kiáltozva búcsúznak a karneváltól és a téltől.

A karnevál alapvető kelléke a maszk, amit szinte bármelyik sarki árustól beszerezhetünk, egy szebb darabért azonban 30 Eurót is elkérhetnek. Hasonló áron festethetünk is magunkat álarcot, ami igazán egyedi, de kevésbé tartós. A jelmezekről viszont a legtöbbeknek le kell mondaniuk, mert az átlag turista számára megfizethetetlenek. Ha már maszkot öltünk, nem árt tisztában lenni vele, hogy kinek a bőrébe bújunk, van ugyanis néhány állandó szereplője a komédiáknak, akik meghatározott tulajdonságokkal rendelkeznek. Arlecchino az olasz commedia dell'arte egyik legnépszerűbb és legvidámabb karaktere. Eredetileg foltos-rongyos ruhában ábrázolták, a foltok azonban az évszázadok során színes rombusz-formákká váltak. Brighella szintén gyakori szereplő, a történetekben Arlecchino kapzsi és fukar párja. Capitano lehet fiatal kalandor, de gyakrabban jelenik meg öreg tengerész tisztként. Öltözékét meghatározza a köpeny, a jellegzetes tollas kalap, a csizma és a kard. Colombina a komikus szolgafigura, aki könnyen felismerhető a szeme körüli cifra festésekről. Dottore az orvos karaktere, jelmeze a 17. századi pestisorvosok kinézetét idézi.

A karneválozáshoz és a jelmezviseléshez kapcsolódik néhány érdekes középkori rendelet is; a legkorábbi, 1268-ból származó törvény például tiltja a "tojásjáték gyakorlását", vagyis azt, hogy a jelmezesek tojással dobálják meg a járókelőket. Egy 1467-es rendelet megtiltja a férfiaknak, hogy magukat nőnek álcázva apácazárdába lépjenek, egy 1502-ből származó törvény pedig tiltja a maszk és a fegyver együttes viselését, illetve az álarcos szerencsejátékot.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

***

The Venice Carnival is slowly coming to its end for this year, but you still can visit it on the closing weekend. During the Carnival, Venice is extremely expensive and crowded, but the unique experience is guaranteed.

Although the tradition of the Venice Carnival originates from 1094, Venice received the „City of Carnival” title only during the 18th century. The event starts with the "flight of the angel” at St Mark’s Square and also finishes here as well with a huge common parade.

The Carnival’s essential accessory is the mask, which is available at almost every corner shop, however, sellers may ask 30 Euros for a really nice one. The costumes are really expensive and most people can’t afford to buy them.

Follow us on Facebook.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr387055431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása