God Jul! Karácsony svéd módra/Christmas in Sweden
2014. december 22. írta: Travelguide Hungary

God Jul! Karácsony svéd módra/Christmas in Sweden

c65de2d37c81c89aac17bd3647071461.jpg

 For English please scroll down

„Ahány ház, annyi szokás” – tartja a mondás. Úgy is mondhatnánk: Ahány ország, annyi szokás. Lássuk, milyen a karácsony Svédországban!

Hasonlóan más nemzetekhez, a svédeknél is a karácsony kapja a legtöbb figyelmet és előkészületet az összes ünnep közül. A 14. századi német területekről származó adventi vásárok hagyománya nagyon népszerű az egész országban. A vásárokon a kézművesektől minden beszerezhető, ami az ünnephez kell, a karácsonyi dekorációtól, az ajándékokon át a különböző csemegékig. Mivel régen nagy hagyománya volt Svédországban a karácsony előtti gyertyaöntésnek, így kézzel készített gyertyákat is vásárolhatunk itt. 

A visszaszámlálás kellékei, az adventi naptár és a gyertyagyújtás Svédországban is szokás, kiegészülve az ablakokba helyezett adventi csillagokkal. A hagyományt szintén Németországból vették át, ahol az 1880-as években egy gyülekezetnek támadt az az ötlete, hogy adventkor világító csillagot tegyenek az ablakba. Svédországba az 1930-as években jutott el a csillag, és tíz év múlva már minden házban megtalálható volt.

84c51ec637ec11a0242da78aba38e982.jpgA december 13-án tartott Santa Lucia ünnepe némileg különbözik a nálunk ismert Luca-napi népszokásoktól. A svédeknél a Luciát jelképező lányok és asszonyok hosszú fehér ruhát vesznek fel, a fejükön koronát viselnek, dalokat énekelnek, és étellel, itallal, Lucia-süteménnyel, (apró sáfrányos kalácsféle) kínálják az embereket.

Svédországban az ajándékot egy fura kis szürke erdei manó, Tomten hozza. Kísérője, Bock, a fekete kecskebak is vele megy, hogy ráijesszen azokra, akik nem viselkedtek jól az elmúlt évben. A Bockról mintázott szalma-kecskebak figura a hagyományos karácsonyi dekoráció része. A szokás azokból az időkből származik, amikor karácsony idején a kunyhókban, házakban jó minőségű szalmát szórtak a padlóra, a szalmából pedig különböző játékokat, dekorációkat készítettek. Szalma már nincs a padlón, de a szalma-kecskebak továbbra is az otthon dísze az ünnep alatt.

A karácsonyi asztal, a Julbord legfontosabb ételei a kemencében sült karácsonyi sonka sárgarépa- és zöldborsópürével, a Lutfisk, a vajas-hagymás pácolt ponty, fűszeres hering vajas fehér szószos krumplival, vöröskáposzta-saláta, svéd húsgolyók, apró virslik és saláták. A vacsora előtt glöggöt isznak, ami gyakorlatilag egy fűszeres forralt bor, majd utána következnek a különböző karácsonyi sörök. Desszertként mandulatortát, pepparkakort (mézeskalácsszerű gyömbéres kekszet), és habos tejberizst fogyasztanak, amibe egy szem mandulát rejtenek; aki megtalálja, ajándékot kap. Ezt a fajta julbord összeállítást az éttermek már november végétől kínálják egészen karácsonyig.77cad5a6657993391d07025319b25e4e.jpgForrás/Source: http://madebymary.se/

December 24-én délután a Kalle Anka megnézése a TV-ben ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a karácsonyi sonka. Az 1959-től minden évben látható Disney rajzfilmekből álló összeállítást az egész család megnézi, utána kezdődik az ünnepi este az ajándékozással és a vacsorával. 

7e3e4c9bda432b16274208c1b0e08a0e2.jpg

                         Forrás/Source: www.donnahay.com.au

God Jul! – Boldog karácsonyt!

***

“So many countries, so many customs” – as the idiom said. Let’s take a look on the Swedish one!

Similar to other nations, Christmas receives the most attention and preparation in Sweden among the holidays. Traditional Advent Fairs, which originated from the 14th century German territories, is severely popular nationwide. Everything is available from the artisans, which is necessary for the holiday:from the Christmas decorations, passing the presents and the several delicatessens. Candle casting has a huge tradition before Christmas, hand-made candles are also available in the Fair. 

The materials of countdown: Advent Calendar and candle Lighting are also a tradition in Sweden as well, supplemented by Advent Stars in the windows. This tradition is originated also from Germany, where in 1880s a congregation had an idea to take a lightning star into the window. This habit arrived in Sweden in the 1930s and within every single house could be found later a decade.

Feast of Santa Lucia, celebrate on 13th December is a little bit different than the Hungarian Luca-day’s folk custom. In Sweden, the girls and the women, who symbolize Lucia get on long white dress and wear crown on their head, sing songs and offer food, drinks and Lucia-cake (small saffron scone) to the people. In Sweden the presents are brought by a little strange grey elf: Tomten. His is accompanied by Bock, the black goat, gives a fright to people who have behaved badly in the last year. The Straw-goat figure on Bock is traditionally part of the Christmas decoration. The habits originated from the time, when straw was scattered onto the floors of the houses and people made several toys and decorations of them. Today, there is no straw on the floor, but the tradition of the straw-goat lives still and it garnishes homes.

The most important foods of the Julbord (the Christmas table) are the baked Christmas Ham with carrot and green pea puree, the Lutfisk, the onion-butter marinated carp, spicy herring with butter, white sauce potato, red cabbage salad, Swedish Meatballs, small sausages and salads. They drink glögg before the dinner, which is a spicy mauled wine following the Christmas beers. For desserts they consume almond cake, pepparkakor (a quasi gingerbread), foamy rice pudding with a hidden almond, and whoever finds it receives a present. This Julbord-compositions are available from the end of November till Christmas time in the restaurants.

Watching the TV Kalle Anka on 24th December afternoon belongs to the feast as much as the Christmas ham. Since 1959, families watch a Disney-composition on the TV and after that begins the feast-dinner with the gifting.

God Jul! – Merry Christmas!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr596938759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása