A csodálatos Neuschwanstein kastély és környéke/The breathtaking Neuschwanstein castle
2015. január 09. írta: Travelguide Hungary

A csodálatos Neuschwanstein kastély és környéke/The breathtaking Neuschwanstein castle

For English please scroll down

A bajorországi Neuschwanstein kastély Európa egyik legismertebb mesebeli kastélya, melyet II. Lajos bajor király építtetett a 19. században. A Németország déli részén, festői környezetben álló kastély Walt Disney-t is megihlette, hiszen erről mintázta a Hamupipőke című rajzfilm kastélyát.enhanced-buzz-wide-22948-1398199699-26.jpgForrás/Source: www.buzzfeed.com

Az alábbiakban Kiss Katalin élménybeszámolója olvasható a kastélytúráról.

"Svédországból Magyarországra tartó utazásunk közben előre elterveztük, hogy megállunk a csodálatos Neuschwanstein kastélynál. A kirándulás csak kis kitérőt jelentett, hiszen a kastély az osztrák-német határon fekszik. A környék önmagában is nagyon hangulatos, a turisták számára több szabadidős tevékenységet is kínál, maga a kastély pedig Németország egyik leglátogatottabb turistacélpontja.

A közelben lévő festői bajor üdülőfaluk egyikében foglaltunk szállást. Innen negyedórás autóúttal értük el a turistaközpontot, ahol számos ajándék bolt és hotel is található. A parkolás egész napra személygépkocsinak 5€. A kastélyt belülről csak szervezett idegenvezetéssel lehet megtekinteni, a jegyeket a központi jegyirodában lehet megvenni. Fontos tudni, hogy a jegyek konkrét időpontra szólnak! A bejáratnál monitor jelzi, mikor melyik számú csoport kerül sorra. Érdemes jóval korábban felmenni a kastélyba, mert ha az adott időpontot elmulasztjuk, később bemenni nincs lehetőséges. Angol vagy német nyelvű túravezetőt lehet kérni, de audio-guide formájában magyarul is meghallgathatjuk az idegenvezetést, ami kb. 35 percig tart.673e3b5cf7a9a73fe64c450c23ecec28.jpgA jegyirodától három különböző módon lehet feljutni a kastélyba; gyalog (kb. 40 perc), busszal, vagy lovas kocsival (kb 20perc + 5-10perc séta). Mi az idő, a kényelem és a hangulat miatt a lovas kocsit választottuk. (Felfelé 6€, lefelé 3€). A kastélyba lépve fényűző pompa és a különböző művészeti stílusok keveredése fogadott minket. II. Lajos 1869 és 1886 között építtette álmai kastélyát, melynek terveiről Richard Wagnernek írt levelében számolt be 1868-ban. „Szándékomban áll újraépíteni az öreg kastélyromot a Pollat Gorge mellett, Hohenschwangaunál, a germán lovagok régi várainak autentikus stílusában… gyönyörűbb helyet keresve sem találna senki, szent és megközelíthetetlen, méltó temploma lenne kedves barátom részére, ki megváltást és igaz áldást hozott e világra.” Lajos a Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély termeit és berendezését operáinak szereplőivel díszítette. A falakat Wagner Tristan és Izoldájából vett jelenetek borítják. A kastély legnagyobb szobájának, a dalnok szobájának falain a Parsifal és a Szent Grál keresésének jelenetei láthatók. A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták, egészen a király haláláig; ezután az új neve - Wagner azonos című operája nyomán - Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya lett. A középkori megjelenés ellenére a kastély a kor legmodernebb felszereltségével rendelkezett; az étellift, vécéöblítő, központi fűtés és vezetékes víz mellett az épületbe az elektromosság is bevezetésre került.

Sajnos a kastély belsejében tilos a fényképezés, így meg kell elégednünk a szuvenír boltokban vásárolható képeslapokkal, könyvekkel, poszterekkel és különböző, a kastélyt ábrázoló ajándéktárgyakkal. Ahogy a térképen is látszik, a központból a fenti kastélyon kívül a régi királyi vár és a múzeum is meglátogatható, ahova szintén a központi irodában kell jegyet venni. Nekünk sajnos csak Neuschwanstein megtekintésére volt időnk, de érdemes akár több napot is eltölteni a kastélyokban és környékükön."ee34144783.jpg

Forrás/Source: www.hohenschwangau.de

Tipp: A képeslapokon szereplő fotót az egész kastélyról és csodás környezetéről a közeli, 45 méter magas vízesés felett lévő Mária-hídról lehet elkészíteni.

A kastély hivatalos honlapja: http://www.neuschwanstein.de

Élményeiteket, kalandjaitokat, fotóitokat megoszthatjátok velünk (és mindenkivel)! Beszámolóitokat a travelguide.hungary@gmail.com email címre várjuk.

***

The castle of Neuschwanstein in Bavaria is one of the best known fairy-tale castles in Europe, which was built in the 19th century by King Ludwig II. Walt Disney was also inspired by the castle, which lies in a picturesque place in the southern part of Germany, and created a similar model in his Cinderella tale. Today Neuschwanstein is one of the most popular of all the palaces and castles in Europe. Every year 1.4 million people visit "the castle of the fairy-tale king".ed9910c198c5f378451d8d2f8a048cba.jpgLudwig II, King of Bavaria since 1864, addressed the following lines to the man he so greatly admired, Richard Wagner: „It is my intention to rebuild the old castle ruin of Hohenschwangau near the Pöllat Gorge in the authentic style of the old German knights' castles, and I must confess to you that I am looking forward very much to living there one day (in 3 years); there will be several cosy, habitable guest rooms with a splendid view of the noble Säuling, the mountains of Tyrol and far across the plain; you know the revered guest I would like to accommodate there; the location is one of the most beautiful to be found, holy and unapproachable, a worthy temple for the divine friend who has brought salvation and true blessing to the world. It will also remind you of "Tannhäuser" (Singers' Hall with a view of the castle in the background), "Lohengrin'" (castle courtyard, open corridor, path to the chapel); this castle will be in every way more beautiful and habitable than Hohenschwangau further down, which is desecrated every year by the prose of my mother; they will take revenge, the desecrated gods, and come to live with us on the lofty heights, breathing the air of heaven.”

Ludwig respected and admired the composer, that’s why he decorated the castle’s walls and rooms with his opera players. The walls are covered with scenes from Wagner's Tristan and Izolda. The castle was originally called "New Hohenschwangau Castle" until the king’s death; Then it was recalled to Neuschwanstein, after Wagner 's opera of the same title . Despite the medieval appearance, the castle had the most modern equipment provided; toilet flushing, central heating, piped water  and electricity.

Useful tip: Pictures of the whole castle can be taken from the Mary-bridge.

The castle’s offical website: http://www.neuschwanstein.de



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr307014831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása