Utazni drága! Vagy mégsem?/How to save money on travel
2014. december 30. írta: Travelguide Hungary

Utazni drága! Vagy mégsem?/How to save money on travel

For English please scroll down

Bár a légitársaságok közti folyamatos verseny és a növekvő szálláskínálat jelentősen lenyomta az árakat az utóbbi években, sokan még így sem engedhetik meg maguknak, hogy külföldi vakációra menjenek. A következő néhány tippet megfogadva azonban sokat faraghatunk a költségeinken.www.etsy.com.jpg

Forrás/Source: www.etsy.com

1. Vedd figyelembe, hogy milyen erős a valutád

Jelenleg a Forint nem túl erős, mégis érdemes figyelembe venni a célország valutáját, mielőtt úticélt választasz. Ha spórolni szeretnél, ne a legdrágább városok egyikével kezdd!

2. Kezeld rugalmasan az indulás és érkezés dátumát

Az utóbbi években tarolnak a fapados légitársaságok olcsó jegyárai, de az egyes időszakok között így is óriási különbségek lehetnek. Ha nem vagy fix dátumokhoz kötve, érdemes megnézni a tervezett indulás előtti és utáni napokat is.

3. Repülj hétköznap

A jegyárak jellemzően a hét közepén (kedden és szerdán) a legolcsóbbak, hétvégére azonban drágulnak. Az ünnepnapokat mindenképpen kerüld el!

4. Készítsd fel az autódat az útra

Utazás előtt győződj meg róla, hogy az autód megfelelő állapotban-e. Csökkenti az üzemanyag költséget, ha ellenőrzöd a gumi nyomást, lassabban vezetsz és a kocsid belsejébe pakolsz, nem a tetejére.

5. Maradj 1 éjszakánál tovább

Sok hotel, hostel és apartman drágább, ha csak 1 éjszakát töltesz el ott. Mivel a szállások gyakran fogadnak turistákat péntektől vasárnapig, illetve üzleti úton lévőket hétfőtől péntekig, vasárnap a szobák többsége üres, vagyis az árak olcsóbbak. Tehát maradj hosszabb ideig egy helyen, lehetőleg úgy, hogy a vasárnap is beleessen.

6. Válassz apartmant, hostelt vagy vendégházat

Az apartman tökéletes és olcsó választás ha családdal, vagy nagyobb társasággal utazol. Mivel ebben a szállástípusban konyha is van, így az étkezésen is pénzt spórolhatsz meg. A hostelek és vendégházak szintén gazdaságos megoldást kínálnak, és nagy előnyük, hogy legtöbbjük a belvárosban van, vagyis a látnivalók gyalog is megközelíthetőek. Hátrányuk: ha belvárosi/óvárosi szállást választasz, gyakran egyáltalán nincs a közelben parkolóhely, vagy ha van, az szinte mindig fizetős.

7. Bed&Breakfast

Célszerű úgy szobát foglalni, hogy a reggeli benne legyen az árban.

8. Ingyenes WIFI

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a választott szálláson legyen ingyenes internet kapcsolat. Ha nincs, érdemes tájékozódni, hogy van e a közelben olyan kávézó vagy könyvtár, ami ingyen WIFI-t kínál.

9. Válaszd a legjobb árú autókölcsönzőt

Ha autót bérelsz, hasonlítsd össze a kölcsönzők árait az interneten, és válaszd azt, amelyik a legjobb feltételeket kínálja.

10. Sétálj! Amennyit csak tudsz

A sétával nem csak az utazási költséget takarítod meg, de lehetőséged van jobban körülnézni a városban, míg elérsz egyik pontból a másikba. Találkozhatsz és beszélgethetsz helyiekkel, benézhetsz egy pékségbe vagy egy piacra. Biciklit is bérelhetsz; olcsó, kényelmesebb mint a busz, és kicsit gyorsabb, mint a séta.

11. Ne a turista-célpontok közelében étkezz

Menj egy utcával vagy egy háztömbbel arrébb, és máris olcsóbb és autentikusabb éttermeket találsz.

12.  Önkiszolgálás

Önellátást választani nem csak olcsó, de tulajdonképpen kényelmes is, hiszen azt, akkor és úgy eszel, ahogy te szeretnéd.

13.  Alkudj!

Sok országban ez egyébként is elvárás.

14. Vásárolj ott, ahol a helyiek

Ételt, ruhát, sőt akár szuvenírt is ott vásárolj, ahol a helyiek. Garantáltan olcsóbb.

15. Töltsd az időt ingyen

Ha nem szeretnél mindenért fizetni, csinálj valami olyat, ami ingyen van; nézelődj az utcán és a piacon, sétálj és kirándulj a környéken, nézd meg a naplementét (vagy a napfelkeltét), ússz a tengerben.

***

With increased competition between airlines and the ever growing accommodation options have helped lower travel costs, yet more and more people are finding themselves with less disposable income in each year. Travel can be affordable, if you plan for it and prioritize it in your life. As they say, a dollar saved is a dollar earned. Why pay more when you don’t have to? Here are some suggestions.

1. How strong is your currency?

Think about travelling to countries where your currency is stronger and you will get more money for your pound.

2. Be flexible with your flight dates

If possible, give yourself the best chance to capture any of the cheap flights when the prices fluctuate by searching a couple of days, or even weeks, either side of your preferred departure date. Try travelling when the prices are cheaper in the ‘low season’ with the ‘high season’ (Christmas, Easter, summer holidays) being the most expensive.

3. Fly on a midweek day

Tuesdays and Wednesdays are usually the cheapest times and try to avoid holiday periods! 

4. Improve the efficiency of your car

When taking road trips make sure your car is operating efficiently and is fully serviced. Some tips: Check the pressure of your car tyres. Drive slower as this saves on fuel. Pack inside your car and not on top.

5. Stay more than 1 night (over Sunday)

Many hotels, hostels and certainly apartments provide their best deals when you stay over more than one night. Many hotels receive Friday-Saturday night bookings from leisure travellers and Monday-Friday bookings from business travellers, so there can be a void on Sunday nights which is why hotels offer a better deal for stays on a Sunday night.

6. Rent an apartment or stay in hostels and guesthouses

Apartments are perfect for families or for those looking for extra living space and a kitchen so you can save on food. Hostels and guesthouses are great options for budget accommodation and are usually well located allowing you to walk and save on transport.

7. Have breakfast included

When booking a hotel or hostel, look for one with breakfast included.

8. Internet access

When booking accommodation one of the first things you should look for is free WiFi. In cities and towns seek out free wifi spots at cafes, libraries and hot spots.

9. Compare car hire prices

Use sites that search all the major car hire companies around the world checking which supplier is offering the best prices for the date you need.

10. Walk as much as you can or rent a bike

Get active and see things at a slower pace – walking is free! You can experience more just by wandering around a city and getting lost, talking with locals, and people watching. Explore local markets, wander and take photos, or even hike to the top of a hill for an awesome view. Or rent a bike: it’s a cheap option, more comfortable than a bus, slightly faster pace than walking…

11. Eat away from the tourist street

Just venture one street or one block over and it will usually be much cheaper and more authentic!

12. Self-cater where you can

Choose self-contained accommodation with kitchen facilities. Purchasing your own supplies and cooking-in can save a lot of money.

13. Haggling

This is expected in many countries.

14. Shopping

Shop for souvenirs, clothes and food where the locals shop. Look for weekend markets and outlet stores.

15. Do the free stuff

Many things to see and do are absolutely free. See a street fair, concert, or cultural event, catch a magnificent sunset or sunrise, take a walk, swim at the beach or lake, climb a mountain, visit a market.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr806944513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása