Színes helyek a világban-Burano/Colourful places in the world-Burano
2015. március 25. írta: Travelguide Hungary

Színes helyek a világban-Burano/Colourful places in the world-Burano

For English please scroll down

Burano a velencei lagúna legbájosabb szigete, egyben az egyik legrégebben lakott település is a térségben, a szomszédos Torcellóval és Mazzorbóval együtt. A sziget lakossága kezdetben halászatból és csónaképítésből élt, majd a 16. századtól a helyi asszonyok csipkekészítéssel kezdtek foglalkozni. A csipkevarrás sajátos, buranoi technikája, a reticella hamarosan egész Európában keresett árucikk lett. Az üzlet a 18. században hanyatlásnak indult, 1872-ben azonban megnyitották a csipkekészítő iskolát, mely újra felvirágoztatta a mesterséget. A város főterén található iskola (Scuola del Merletto) ma múzeumként működik. Vele szemben Burano másik nevezetessége, a ferde tornyú Szent Márton templom (Chiesa San Martino) áll. A templom büszkesége a Krisztus keresztre feszítését ábrázoló Tiepolo-festmény (1725).

A sziget legfőbb látványosságai a különböző színekben pompázó lakóházak, melyek egyedülálló utcaképet alkotnak. A hagyomány szerint a színes házaknak gyakorlati hasznuk volt, az élénk színű festésnek köszönhetően ugyanis a halászok a legsűrűbb ködben is hazataláltak a tengerről. A mai napig a helyi önkormányzat engedélye szükséges ahhoz, ha valaki át akarja festeni a házát.

Hogyan közelíthetőek meg a lagúna szigetei?

  • Repülővel: Érkezés a Marco Polo Nemzetközi Repülőtérre
  • Vonattal: Érkezés a velencei Santa Lucia pályaudvarra
  • Autóval: Érkezés Punta Sabbioni kikötőjébe - majd komp és vízi taxi járatokkal érhetők el a kívánt úti célok.

Tipp: Az utazási irodák programjában általában egy napba sűrűsödik a Velence-Burano-Murano túra, pedig a két kis sziget igazán megérdemel egy külön kirándulást. A tradicionális üveggyártásról híres Murano szigete néhány perces vízi taxi úttal közelíthető meg akár Velencéből, akár Buranoról.

Igazi, kézzel varrt csipkét kínáló üzletek Buranoban:

Merletti dalla Olga:

Address: Piazza Galuppi 105, Burano (Venice)

Telephone: +39.041.730283 Fax: +39.041.730283

Martina Home Collection:

Address: Via San Mauro, 307, Burano (Venice)

Telephone: +39.041.735523 Fax: +39.041.735581

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

***

Burano is the most charming island of the Venice Lagoon and the oldest inhabited settlement in the region. The inhabitants of the island used to get their money from fishing and boat building, then in the 16th century local women started to produce lace. Shortly, the special Burano-style lace works became the most popular luxury goods in Europe. The lace maker school stands on the main square of the city and today works as a museum. The main attractions of the island are the colourful houses which create a unique landscape. According to the tradition, the colours had practical benefits. Thanks to the bright colours the fishermen could find the way to home in the sea even in case of thick fog. To date, the permission of the local government is required if someone wants to paint their house.

How to reach the island?

  • By plane: Arrive to Marco Polo International Airport
  • By train: Arrive to Santa Lucia Railway Station
  • By car: Arrive to the port of Punta Sabbioni then get on a ferry or water bus

Address’ of shops which offer real hand-made lace in Burano:

Merletti dalla Olga:

Address: Piazza Galuppi 105, Burano (Venice)

Telephone: +39.041.730283 Fax: +39.041.730283

Martina Home Collection:

Address: Via San Mauro, 307, Burano (Venice)

Telephone: +39.041.735523 Fax: +39.041.735581

Follow us on Facebook.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr287049861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.03.26. 11:29:49

Nagyon kis bájosak a házak, nekem sokkal jobban tetszett, mint Murano (ott főleg a csillároktól voltam elámulva, azok gyönyörűek, de horrorisztikus az áruk).

Peetee 2015.03.26. 13:46:09

Rövid, tömör, tartalmas, benne minden ami lényeges. Nem kell ennél több, grat!
süti beállítások módosítása