Farsangi szokások itthon, avagy téltemetés magyar módra/Carnival habits in Hungary
2015. február 06. írta: Travelguide.Betti

Farsangi szokások itthon, avagy téltemetés magyar módra/Carnival habits in Hungary

For English please scroll down

Alighogy elbúcsúztattuk az óévet, máris itt van a farsangi fesztiválok ideje. Magyarországon a farsang időszaka vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Hazánkban a XV. század óta ismertek a farsangi mulatságok. Ahhoz, hogy elődeink fel tudjanak készülni a hosszan tartó böjti időszakra, az evés-ivás, mulatozás lényegében kötelező volt.f_2.jpgForrás/Source: http://www.utisugo.hu/

Természetesen nálunk is elmaradhatatlanok a jelmezes, maszkos felvonulások, melynek eredete igazán érdekes. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a Nap a tél utolsó napjaiban elgyengül, és boszorkányok, ártó szellemek kelnek életre. Azért jelent meg népszokásként a boszorkánybábuk elégetése, a jelmezes felvonulás és a zajkeltés, hogy ezeket az ártó szándékú lényeket, valamint a halált és a hideget elűzzék. Mára a babonák némileg feledésbe merültek, de a szokások megmaradtak.fff.jpgForrás/Source: http://keptar.oszk.hu/

Elterjedt játék volt a farsangi alakoskodás, amely arról szól, hogy az alakoskodók beöltöznek például ördögnek, kereskedőnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak, vagy valamilyen állatformát öltenek magukra (medve, ló, kecske, gólya), és eljátszanak ál-lakodalmakat, ál-temetést, esetleg ál-kivégzést. Az ál- kivégzésen az áldozat fejére cserépedényt tettek, és azt ütötték le. A farsanghoz számos termékenység-varázsló és termés-varázsló játék és hiedelem is kapcsolódik.

A táncmulatságok az ünnep elmaradhatatlan részét képezték, ezek általában kocsmákban vagy bérelt házakban zajlottak. Párválasztó funkciója is volt: a lányok bokrétát adtak a kiszemelt fiúnak, aki kitűzte a csokrot a kalapjára, ha tetszett neki a leány.

Mosolyt csal az arcunkra, amikor a csúfolódásokról hallunk, de kihagyhatatlan megemlíteni, hogy ilyenkor igen népszerűek voltak a vénlánycsúfolók. Ezek a csúfoló legények fatuskót tettek a vénlányok ajtaja elé, hogy azok ne tudjanak kijönni a házukból.

Hagyományos ételünk ilyenkor az isteni finom farsangi fánk.ffff.jpgForrás/Source: http://faktoronline.com/

Magyarország leghíresebb farsangi fesztiválja a mohácsi busójárás, melyről hamarosan külön cikkben számolunk be.

fffff.jpgFotó/Photo by Molnár Gyula

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

***

In Hungary the carnival season (Farsang) that precedes Lent, starts on Epiphany (January 6th) and ends on Ash Wednesday (which is February 18th in 2015). Farsang is marked by many fun festivities, masquerades, balls and noisy parades that aim to scare off winter and welcome spring. There are many celebrations held throughout Hungary with the Busójárás in Mohács being the most popular. The Busójárás follows old folk traditions and is acknowledged by UNESCO as an Intangible Cultural Heritage.

In the past, after Chrismas but before the agricultural working, at the end of winter, dances were organized in many places, usually in the pubs. ”Batyusbál” was a popular event. This is a kind of party, where the food was brought by the participants. The boys and girls met at the dances, the girls gave a posy to their crushes, and if the boy liked the girl, who gave him one of the posies, he put it to his hat. Lots of wedding are organized in this time, because during the Lent, these were forbidden.

In Hungary, the carnival habits were spread during the 16-17th centuries. The traditions are taken from Germany. The name of the celebration also shows this, because it comes from the German word „falsen”. By now, these traditions have disappeared with the holiday transformed. Kindergartens and primary school children celebrate it only: In February they choose a day, when they dress up like their favourite Disney Princess, movie hero, or animal.

Follow us on Facebook.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr197047189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása