Farsangi szokások külföldön/Carnival habits in Europe
2015. február 13. írta: Travelguide.Betti

Farsangi szokások külföldön/Carnival habits in Europe

For English please scroll down

Február a farsangi fesztiválok és karneválok ideje. Ez természetesen nem csak nálunk van így, hanem más országokban is hagyománya van a télűző mulatságoknak. Tekintsünk meg párat Európa más tájairól is.

***

February is a month of festivals and carnivals not only in Hungary, but all around the world. Let’s see some of them in Europe. 

Olaszország/Italy

Az olasz farsangi karneválokról, főleg a velenceiről már mindannyian hallottunk. Viszont legalább annyira híres, ha nem híresebb a Viareggio-i karnevál is, amely egy hónapig tart. Nevezetessége a híres embereket kifigurázó maszkok és jelmezek. A másik ismert ünnep az Ivrea karnevál, amelynek középkori gyökerei vannak, ilyenkor rendezik meg a Narancsok harcát. Ez azt jelenti, hogy gyümölcsökkel dobálóznak, felidézve a hasonlóképpen megtörtént középkori eseményt.

***

Everybody knows of the famous Venice Carnival, but there is one more great event in Italy during the Carnival season, the Carnival of Viareggio. The Carnival is famous for it’s masks and customes which remind the visitors of well known people. 

olasz.jpgForrás/Source: http://anglerz.com/

Hollandia/The Netherlands

A hollandok leginkább a katolikus régiókban ünneplik a farsangot, melyet Vastenavond-nak neveznek. Hagyomány náluk ilyenkor a hering evés, a farmer esküvő, valamint a felvonulás hercegi kísérettel. Az egyik leghíresebb holland karnevál a Rijnlandsche, amelyben fellelhető némi velencei hatás.

***

The Dutch celebrate the carnival in the Catholic regions. One of the most famous Dutch carnivals is the Rijnlandsche. In this season they eat herring and wear funny customes and masks. 

nether.jpgForrás/Source: http://hu.pinterest.com/

Görögország/Greece

A görögök legnagyobb karneválja a „Patras”, amely egy három napos ünnepséget foglal magába. Ilyenkor koncerteken, maskarás felvonulásokon vehetünk részt, a gyermekeket pedig vidám programok várják. A fesztivál csúcspontja a „Sajt vasárnap”, amelyet délben tartanak, középpontjában a „Karnevál király” képmásának elégetése áll a Patras kikötőben. Egyébként magát a farsangi szezont Görögországban Apokriés-nek hívják, ami annyit jelent, hogy „búcsú a hústól".

***

The biggest carnival in Greece is the Patras, which lasts for three days. During this event concerts and programmes are held. The main attraction of the Carnival is the „Cheese Sunday”, when a puppet, symbolizing the king of the carnival is burned in the port.

gorog.jpgForrás/Source: http://en.wikipedia.org/

Franciaország/France

A franciák két leghíresebb karneválja a nizzai és a párizsi. Ez a két esemény minden évben több millió látogatót vonz. A nizzai fesztivál különlegessége, hogy eredete nagyon régre, 1294-re nyúlik vissza.

***

The most famous carnivals in France are held in Nice and Paris. The Nice Carnival originates from the ages of 1200, and attracts several thousands of visitors.

franch.jpgForrás/Source: http://weblog.zoover.de/

Ausztria/Austria

Ausztriában, a karintiai Villachban az a szokás terjedt el, hogy farsang szombatján az egész város jelmezbe öltözik, az eladók is maszkokban szolgálják ki a vásárlókat, a polgármester pedig egy napra átadja hivatalát a farsangi hercegnek, Fidelius-nak.

***

In Villach, Carinthia all residents of the town put on costumes and masks on Carnival Saturday, including shop assistants and the mayor. 

ausztria.jpgForrás/Sorce: https://hu.pinterest.com/

Németország/Germany

A németek, a farsangi időszak utolsó keddjén rendezik az ún. Narrenfest-et, azaz a bolondok keddjét. Az esemény a divatozó álarcos felvonulásokról és az ezekkel összekötött pajkosságokról kapta a nevét. A német reformátorok igyekeztek elnyomni ezt az ünnepet, de századunk elején újra elkezdték feléleszteni.

***

Germany’s carnival is the Narrenfest. During the Reformation it was suppressed, but from the beginning of the 20th century it started to rise up again. 

nemet.jpgForrás/Source: http://durchblick-filme.de

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

Follow us on Facebook.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelguidehungary.blog.hu/api/trackback/id/tr167047261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása